Budownictwo

Metody oczyszczania ścieków w restauracjach i innych obiektach gastronomicznych

Prawidłowa utylizacja nieczystości jest obowiązkowa nie tylko w gospodarstwach domowych, lecz także we wszystkich obiektach użyteczności publicznej, jak restauracje i inne lokale gastronomiczne, które produkują dużą ilość ścieków. W zależności od lokalizacji, w budynkach tego typu mogą funkcjonować różne urządzenia służące ich oczyszczaniu. W artykule opisujemy, które z nich są najbardziej skuteczne i efektywne.

Jak utylizować ścieki w obiektach gastronomicznych?

Wszystkie obiekty gastronomiczne objęte są konkretnymi wymogami sanitarnymi, które dotyczą odpowiedniej utylizacji ścieków. Restauracje, które zlokalizowane są w obrębie miejskiej sieci kanalizacyjnej, mogą po prostu się do niej przyłączyć. Wiąże się to jedynie z koniecznością uiszczania opłaty w związku z odprowadzaniem ścieków.

Sytuacja wygląda zupełnie inaczej, jeśli lokal gastronomiczny znajduje się na obrzeżach miasta lub w miejscu, do którego nie dociera kanalizacja. Rozwiązaniem staje się wówczas instalacja szamba lub specjalnej oczyszczalni do restauracji. Inwestycja w oczyszczalnię, choć początkowo wymaga sporego nakładu finansowego, w końcowym rozrachunku jest najbardziej ekonomiczną opcją. Koszty eksploatacji, w porównaniu do tradycyjnego szamba, są bowiem znacznie niższe, a wygoda i komfort użytkowania są w tym przypadku bezcenne.

Jak wybrać i użytkować oczyszczalnię do restauracji?

Zakup oczyszczalni do restauracji nie może być przypadkowy. Urządzenie należy dobrać przede wszystkim pod kątem dobowego przerobu. Jak mówi specjalista z firmy EKO-BIO Oczyszczalnie, producenta przydomowych i przemysłowych oczyszczalni.

Oczyszczalnie do restauracji skonstruowane są tak, aby jak najlepiej radzić sobie z nierównomiernym napływem zanieczyszczeń. Ponadto wyposażone są w specjalne separatory tłuszczu, które umożliwiają efektywną pracę urządzenia, niezależnie od ilości szkodliwych substancji obecnych w ściekach.

Wszelkie wątpliwości dotyczące wyboru odpowiedniej oczyszczalni przemysłowej warto skonsultować bezpośrednio z producentem. Jest to gwarancja na prawidłowe dopasowanie urządzenia, w oparciu o indywidualne wymagania właściciela lokalu.

Użytkowanie oczyszczalni do restauracji opiera się m.in. na regularnym wywożeniu osadu, stosowania biopreparatów oraz wykonywaniu okresowych przeglądów i prac konserwacyjnych. Większość z nich należy realizować raz lub dwa razy do roku, co – pod względem wygody i komfortu – zdecydowanie przewyższa tradycyjne szamba, z których należy odprowadzać ścieki znacznie częściej.

Inwestycja w oczyszczalnię do restauracji to ekonomiczna i ekologiczna metoda na utylizację ścieków we wszystkich lokalach gastronomicznych, w których nie ma możliwości przyłączenia się do systemu kanalizacji. Należy jednak pamiętać, aby wybrać urządzenie wyprodukowane przez zaufanego producenta, a także zwrócić  uwagę na prawidłowy montaż.